Cantek

Saturday, October 30, 2010

Membuat ku aww....

Bila aku teringat balik cerita nih..aku mesti tergelak sorang-sorang…

Alkisahnya…aku nih ditakdirkanlah kawin dengan sorang mamat nih..ntah dari mana la datangnya…mak aku yang suruh..dia kata budak nih baik la alim la pandai la..lepas tu terus kami kawin.

Masa first time kawin tu, memang kucar kacir gak arr rumah tangga kami..dan yang aku paling tak tahan tu dia memang selalu saja buat aku sakit hati…

Eiiiii…geramnya aku!!!

Mana taknya,aku basuh baju dia sekali la ngan baju aku..then lepas basuh..nak jadi cerita..ada lah plak baju dia yang turun warna melekat kat baju aku….haihhh..memang sakit hati…baju baru kot…mahal lagi!!! Then bila aku tanya dia..kenapalah tak bagitau aku yang baju dia ada yang turun warna..dengan slumber dia kata..

”Lah..awat tak tanya…”

Eiii..geramnya aku!!!

Selang beberapa hari, dia ada ajak aku pi shopping.Ok,fine..aku ikut jer la…weekend la katakan. Lepas tu nak jadi cerita, dia punyalah excited nak pi shopping..sampai aku kalih kalih belakang..HILANG!!..

Aku cari gak dekat dekat area situ kot kot ada tapi memang hampeh…Aku try call, tak angkat..call lagi pon tak angkat..huhh..tension betul!! Then, aku amik keputusan tunggu kat kereta jer..seminit,..lepas tu dua minit,… lepas tu….SEJAM KOT!! Huhh..memang sakit hati betul!! Then bila dia mai dekat kereta, aku tanya, pegi mana? kenapa call tak angkat??!! Yang aku tak tahan, dia dengan slumber jawab.

“Lah..gi shopping la sayang…owh..ada call ekk?? Alah..lupa nak bagi tau…terlupa bawa hanset..hehe..”

Eiiii..geramnya aku!!!!

Seminggu lepas tuh..dia kata teringin nak makan masak ayam berempah dengan masak lemak cili api.. ok..fine…aku masak jer…Tapi memang la aku nih tak la pandai masak sangat…tapi bolehlah klu setakat nak makan kan..aku hidang bagi dia makan…Masa first time dia suap kat mulut tuh…Aku bajet dia nak kata apa-apa..Tapi dia diam..Memang tak kata apa-apa pon sampai dia habis makan..Habis makan pon tak kata apa..

Aku pon confius…dia ni no respond..sedap ka tak?? Hmm..klu ikut aku la..orang yang masak ni la kan…aku rasa ok jah lah..tapi tak tau la orang yang makan nak kata apa..huhhh…..

Esok plak, time aku on the way nak balik dari tempat keje, kereta aku plak wat hal..tak boleh start..panik gak arr aku time tuh..malam dah nih..nak masuk Isyak dah…haihh..time aku balik keje lewat2 lah keta nak wat hal..then, aku call dia…

Yang aku tak boleh tahan tu..dia dengan slumber kata..

“Lah awat la call saya…call la mekanik…ingat call saya keta awak bleh jalan??….”

Eiii…geramnya aku!!!

Tapi…dia mai jugak lepas tuh…ada lah dia check apa ntah kt depan bonet tuh…dan lepas start…terus boleh…hmmm..dalam hati…aku kata,

“bleh la jugak mamat nih nak diharap…mekanik kecil-kecilan, janji free”…

Satu hari, dia ada bagitau yang dia kena pi outstation kat overseas. Dia kata pi kejap jah…2 MINGGU!!..hmm..aku memang no komen lah…dia nak pi buat keja dia…takkan nak kata tak boleh kot…keja arkitek…biasalah…busy la kot…

Tapi..memang agak sakit hati jugak lah..bleh dia lesap macam tu jah..lepas2 naik flight....kot2 la nak call bagitau dah sampai ka..ada kat mana ka…tapi memang hampeh!!..langsung dia tak call!! Kot2 la nak bagi emel ka..tapi memang tak dak…kosong inbox!!

Eiii…geramnya aku!!!

Pagi tuh..aku basuh baju…ok..sekarang aku dah taw dah baju mana yang turun warna…aku ambik satu persatu dalam bakul nak basuh..sampai la aku jumpa bungkusan misteri dekat bahagian bawah baju-baju tuh…jeng3..huishh..siap dengan surat lagi..

Suratnya berbunyi begini:

Kehadapan isteriku (cewahhh..),

Semoga berada dalam keadaan yang sihat sentiasa…jangan marah-marah ek..hehe..Saya bukannya apa…saja tulih surat nih..bosan…tak tau nak buat apa…hihi

Pertama sekali…saya nak bagi tau lah..mungkin awak tak kenal saya..tapi saya kenal jer awak…sejak awak darjah 6 lagi kot!! Haha..eh..awak tak ingat ka anak Pak Mail kawan ayah awak yang mai beraya kat umah awak time tuh??!! …Masa tuh..saya nampak awak dok main masak-masak kat belakang umah…hahaha…memang sangat lucu…saya nampak awak macam 'anak patung'..comel sangat…

Ishkk..awak ni..tak berasan ker??

Keduanya, sori la pasal hal shopping tuh..memang saja jer saya tak mau bawa hanset time tuh…hihi..takot terkantoi…yer la…saya pi cari baju awak kot!! Ingat baju yang awak kata terkena warna tuh?? Huh…memang tension..susah btul nak cari..memang patut la mahal dan memang patot la awak bengang satu hari…hihi…

Ketiganya, pasal ayam berempah dengan masak cili api yang awak masak…hmm…mesti awak bengang kan sebab saya no respond…huhu…sebab SEDAPPPP SAAANGAT sampai saya jadi tak terkata…Eh,saya makan dalam masa 5 minit ja kot..ikut jam dinding kat umah kita…

Ishkk..awak ni..tak berasan ker??

Keempatnya…time keta awak rosak…hmm..awak tau tak saya CANCELLLL appointment saya dengan klien penting dari overseas sebab nak pi kat awak??!! Lepas2 tuh..jenuh saya nak pujuk diorang balik…Tau tak saya langgar smua traffic light merah!! Baju saya basah dengan peluh masa saya sampai kat awak??

Ishkk..awak ni..tak berasan ker??

Tapi lepas saya tahu saya kena pi outstation kt overseas..saya lagi seronok…happy glerr..sebab saya tau awak mesti rinduuu kat saya kan..kan2?? Saya memang saja jer tak call awak…hihi…tapi saya ok jah…saya rasa saya dah sampai dah kot lepas awak baca surat nih…

“Wow,look at the Eiffel Tower!! Fuyoo!!! Cantik kot!! “

Hahahahahaaaaaaaa..jangan jeles..(^-^)

Last but not least…awak..awak jangan nakal-nakal ekk…sebab saya saaaaayang awak…

P/S: Try tengok sama x dengan baju awak yang rosak ari tu “bungkusan” nih…hihi

Love,

Suamimu

p/s awal pagi baca cerita nie...wah terus jiwang for whole day...aww...

Friday, October 29, 2010

Cherita Anembiak Ngelasak

Diatu aku ka bechrita enggau bala kaban ia nyak cherita anembiak ngelasak..


Dalam dunya tok, mensia sigik mayuh penumbuh enggau pemerinsak. Sigi baka mensia. Bisi sekedak mayuh amat cherita iya.. nyau kadang2 baka bula cherita di tusi iya ..anembiak tok sigi udah lama bekaban enggau bala kaban ia. Suba iya selalu mintak tulung enggau urang, enggai jauh ari blubang tumbung kaban ia. Kini-kini pejalai bala kaban, iya sigi nitih ari belakang. Laban iya siko ajak bansa ngelai ari urang. Iya nadai mayuh kaban enggau begulai laban iya bisi mayuh cherita enggau nyemedis ke ati urang tau ka ke nyadi nerus ka bala kaban iya enda caya enggau cherita ia agik.

Diatu iya udah bisi bulih kaban baru, ba endur baru. Diatu iya nemu ngiga kaki ka di bai iya bejegau. Kaban2 iya ke suba nyau enda ke iboh ke iya agik, laban iya dah bulih penemu iya diak. nadai ko enggau .. tapi pendiau iya nyau makin belik n ngelasak. Mula pun iya bisi kaban baru, alu bai iya kin kitu. Nadai iya ka madah ka kaban lama iya. Utai lama ko urang..nie bisi di peda agik enti udah bisi bulih ke baru.. nyau ia bekaban enggau urang ke se bansa enggau iya, nyau makin lama nyau makin nyadi iya bejaku bula iya..dini enda bulih penemu iya ko? Pelaba ka aku sigi ka minta pehatian. Urang lama enggau iya begulai nyau enda rindu meda iya. Tak ngasuh ati pedis aja. Enti iya muka mulut alu pansut bala sidak pembula iya..aku to ukai ke berapa kali udah kena..nyau lejuk..nyau udah temu chara iya nyak.. makin lama makin ngelasak..semua utai ba dunya tok di temu iya...kelalu landik meh iya diatu..enggai alah enti bejaku..nyak aku ta enda ati ko ia..lama2 asai ka datai jari enggau mulut...nasib aku tok enda jampat datai jari...enti enda lama iya dah tama sepital... ngenang kedirik enda lama gik ba ditu..ngetat ka dirik aja meh...hemm..nangka tok aja auk..ila aku betusi baru cherita anembiak ngelasak tok..

P/S 1st karangan aku dalam bahasa iban...haha... sapa yg xpaham...cepat2 pegi belajar bahasa iban...lebih kurang bm ja.. senang ja..

Tuesday, October 26, 2010

Ku Seru Selipar Jamban Ku

This is the second time they took my slippers. The 1st time was on July, where the MAKCIK took my gorgeous orange slippers. On that day, my roommate and i went to Fpend for the meeting and consultation with the fabulous supervisor.(benar ka?) opss...My new slippers
(jauh merantau dari Zaaba)

When we arrived at our hostel,everything seems to be so clean along the corridor. Rupanya mereka sapu semua selipar..patutt nmpk bersih...terus MEROYAN kedak orang hilang anak....matila~~ Dahla baru kena reject proposal , then selipar pulak hilang...makin tensen dibuatnya..aaaa...Luckily i still have my capal/high heels.....nang DIVA la pergi jamban..dahla bunyi mcm pakai high heels...haha...u try imagine, i' wearing towel, pastu high heels..(FASHION VICTIM)...lepas tu pikir lagi mcm mana nak berak??? tinggi semacam... taik pun susah mok keluar ewwwww......
(hiasan semata-mata)

The second time petang td. Dah la tgh syok tido..pastu aku terbangun sebab terdengar bunyi plastic...I feel something wrong ja...so openned my door quietly and i saw ONE FAT OLD BOLD FELLOW.... sedang jadi PONDAN YG GIGIH....ambik semua selipar kat koridor.. I can't do anything...i want to scream takut nanti orang ingat KEBAKARAN...(matila~~) So i just keep quiet and closed the door and try to REDHA...but i can't....MEROYAN LAGI DGN SI STEVE...kali ini macam orang baru mati BINI...haha
Now u imagine. Kita pergi jamban dengan selipar jamban. Kita letak di luar sbb ia kotor. Kalau masuk dlm bilik, nanti akan jadi berpasir dan ada sisa tahi lekat di selipar...Anda mahu tidor sekali dgn selipar yg ada TAHI...Patut la bilik SIDAK kamah n berbau...now i know puncanya...mun kat rumah...ada kita bawa selipar masuk dalam rumah...pastu letak kat bilik tidur?

So the point is...adakah salah letak selipar jamban kat luar bilik? My suggestion is they should provide us with SHOES rack.. jap jap jap mereka tak paham shoes rack itu pa... meh saya letak gmbr...

Tuesday, October 19, 2010

Think about it...


video

Sometime people do not appreciate what they have in life. Why they need to cheat? Especially the person that they love and married for a long time. I always wonder why why and why...

Dah tua bangka pun masih mok tido ngan perempuan lain..Perempuan itu jugak bodoh...Dah tau laki orang masih juak mok tido ngan dia.. Why why why always disturb other people life? Why can you look for someone else?

Pity the wife. She doesn't know anythimg about the IMMORAL relationship. Suaminya balik dari kerja tiap hari BERLAKON.. Jadi ANGEL depan mata isteri dan anak2. Lepas tu yang tak tahan...TIDUR jugak sama Si Isteri . masih jugak merasa...Tidak rasa bersalah ka? ... Isteri memang jadi BARANG MAINAN untuknya.

Tuhan Maha Adil & Berkuasa. Petunjuk demi petunjuk diberi kepada anaknya.. Anaknya telah lama mengetahui SCANDAL MAUt ini...tapi tidak berani bersuara kepada ibunya.. Anaknya terpaksa memendam rasa geram dan sedih...Hanya mampu menonton LAKONAN hebat bapanya yg durjana.. Apa nak jadi dengan hidup mereka sekeluarga?

Why , why and why this thing happened? Adakah penghabis video itu sesuai?? Let us think together...

Saturday, October 9, 2010

Chemistry Lesson

I was talking to my best friend few days ago.. Nang lama juak sik bercakap ngan nya..kira 2-3 minggu juak..selalunya every week i will called him (walaupun sekejap aja)...i never keep any secret with him.. Dah lama gilak berkawan bh..siap tau perangai gila-gila dirik empun .. kadang-kadang sampai kredit tepon abis baru stop bercakap ..(nang hebat)..merah telinga bercakap lama gilak..haha

Back to the story, Hilton and i always resembled the past, while we had our conversation..So we talked about a shamefully funny incident in the Form 5E class(kelas aku mmg tidak penah disukai cikgu2 sekolah sia) kelas yg agak suka melawan and sik kesah ngan cgu time ngajar...
It was chemistry lesson. My teacher was Cikgu Tan Mei Ling. She was very strict and loud to her students. So Hilton and i were sitting 2nd front line in the classroom(budak pengawas bh) harus divas duduk depan... During the lesson, i was telling a joke to him about my neighbour's son who always make noise while playing outside the house.

ME: Ton, did you know that my neighbour's son always making noise while playing bicycle outside the house..he was screaming extremely loud until you can wake up from wonderful sleep...tapi nya bisu..sik bole cakap..sik paham apa orang cakap.. geram aku kadang2...
HILTON: Apa ko cuba padah tok? sik paham aku koh!! Ko madah anak jiran ko bising, jerit2 n main basikal...pas ia ko madah nya bisu, sik paham pa orang padah... Nie ada org bisu pandai jerit2? Bukan sidak nya duduk diam2 jak ka? Pelik juak jiran ko ia ho... ko nang bulak la
Me: Aih benar.. Nya dapat kuar bunyi bah..(try to convience him)
Hilton: dah dah dah... bulak ko iya.. sik penah aku dgr org bisu polah bising ..( he starts to giggle and laugh at me)

Me: (aku pon pikir for a minute) Betol juak ho...So iya bukan category bisu kot...hemm

Hilton: NANG KO PEMBULAK. Pembulak Abis!!..ahahahahaha

Me: Aku pun sik paham apa ku padah.. tapi cerita aku iya benar aih..harus ko datang rumah aku tgk dirik empun...HAHA

Both of us started to laugh and giggle away..alu molah bising kejap time cgu ngajar kat depan...
CGU TAN: Kenapa kamu berdua ketawa? Apa yg lucu sgt tu? Hah..Seimbangkan persamaan KIMIA ini...(time nie tgh belajar persamaan KIMIA)
Both of us in the silent moment..terbebek kejap...terus pura2 cari jawapan dlm buku..(tanda2 org sik tauk and cemas)
Cgu Tan: HAH!! berdiri kamu berdua...Lain kali bercakap lagi time cgu mengajar..Ketawa kuat2 lagi...pandai sangat la tu..
Both of us were so malu..muka kedak biji SAGA merah..nang shalu abis...We were standing through out the lesson..nasib baik satu period ja...huhuhu (first time kena marah cgu Kimia)...Dahla pengawas buat bising dalam kelas ...malu nya..

This memory reminds me that how naugthy i was in the secondary school ...walaupun aku pengawas and penah dapat anugerah pelajar BERMORAL.(mesti sik percaya...aku masih simpan sijil ia ok)...hihi

Moral of the story:
  1. Jangan buat lawak bodo dlm kelas cgu garang..
  2. Jangan hina orang sik sempurna (nanti TULAH...tgk mcm aku terus kena on the spot bah)
This is only a tiny part of it...mun ada masa agik, later i will share it in the next post...

Friday, October 8, 2010

Do i have the opportunity?

Do i have the opportunity :
  1. to say that i am sorry for my sin and mistakes?
  2. to find my truly LOVE?
  3. to say The "I Love You" phrase to someone i love?
  4. to kiss somebody passionately?
  5. to have kids n one and only wife in the future?
  6. to say that i love THEM very much?
  7. to have a meaningful life?
I hope that i never too late for all these... never too late to start...never too late to find it..i hope that i can fulfill it all...

p/s : effects from movies and dramas - all over the week..

I want to hold your hands.

video

How i wish i had those lovely memories,
with the great hugs and kisses,
i never know why i never feeling it,
i wish i know the meaning of it,
i always feel something missing,
that make my heart screaming and head spinning.

Sometimes i only see the unseen moments,
moments that i always imagine,
but it can't be reality,
because there will be always an unbreakable boundary.

Oh please say something to me,
Knowing something about LOVE it is a great pleasure for me,
But you never said something, anything, and it is all nothing,
The gruesome emptiness feeling,
Is growing up within me,
All because :

You Never Let Me Hold Your Hand
s

Thursday, October 7, 2010

Normal Human Being

There's a time that i felt that they neglected me...Never asked how am i doing? Have you taken your dinner? Are you sick/alright? Never asked about my life.. My ups and downs. It is hard to share 'things' with them. So i always keep it to myself...Truly, i'm jealous with them if they told that how close they are.. I never had the gorgeous opportunity. I will and always have a huge wall between me and them.. I know they are busy with their own things.. I try not to disturb them but i can't. I still thinking of them every breath i take... But do they remember me ? Do they still realize my existence?
I'm so sorry..I am just a normal human being.

I always make my friends laughed out of their heart and crying of joy when i hang out with them, with my ridiculous and fabulous jokes...Fun fact about me is, i actually enjoyed myself seeing my friends shinning and grinding sitting next to me.. there must be tears of joy..

Sometimes i hurt their feelings too with/without knowing it. I tend to do small/huge mistakes and yet it dramatically hurt their feelings. They do express their emotions directly/indirectly on their face.. Nevertheless, i try very hard to win their heart back and make things right/clear in my own way.. Undoubtedly, it did works and sometimes it doesn't..
I'm so sorry..I am just a normal human being.

Being a normal human being is extremely fractious.Never ending problems as well as happiness. Always tried very hard to hide it with pleasing and unbearable smiles.

Saturday, October 2, 2010

SABAR

I want to share one cute moral story.. This adorable incident happened in KFC(Sing Kwong) while i was back in Sibu.My family decided to take away KFC for dinner. My father gave me RM50 to buy the family bucket which consists of 9 pieces of chicken (mix because ada org xmakan pedas). I entered and i saw only a few customers in the restaurant (about 5 people). So i queue up in the line and annoyingly there's only one counter opened. I was standing behind a son and his mother. The child is about 7 years old and has a very cute hair style.


We waited for our turn. I just look around the KFC and there's no NYEM(xdpt cuci mata). Back to the story...At the counter, there were a couple buying about 50 pieces of chicken(for party kot). (nang lama pekerja ia bungkus manuk ia) about 20 minutes.... i started making my grumpy face and an a pair of eagle eyes looking upon to the workers.(MOHA & LAPAR)
Suddenly i heard the little boy talking to the mother:
Mumy, lama endar... Lama endar seduai ia...(the little boy started to pull her mother dress)

The mother said:

Sabar jang.. Udah tok legik tua ...sabar auk. S A B A R (she spelled the word to her son)..The son repeated the word SABAR twice and he continued standing obediently waiting for their turn.

Pity the boy who was so hungry where he can't stand the delicious smell of the chicken(temptation). Aku dah besar tok agik sik tahan.
I who was standing behind, felt so touched on how the mother taught her son to be patient. The mother really know how cool down his son hunger as well as teaching him to be a real human.



This story is related to real life situation where by patient is needed. We as a human do face a lot of challenges that make our life miserable and unbearable. PATIENT is a key to it even though sometimes it didn't worked. (ada juak time moha2 kan) hiihi
TAPI JANGAN SELALU...

Friday, October 1, 2010

Dust Gone...

Based on the title above, it is greatly mention that i have not been visiting n updating my blog for a few weeks...because i'm not in the mood of writing...(malas)...ada juak mulut madah - awal2 dolok rajin berblog kinek dah sik da...haha bukan sik ada just ambik masa rehat bah..

Compared me as a pregnant woman who need some faboluos rest after delivered some gorgeous BABIES


ok here what happened during Raya holidays...

On the 7th of September, my aunt Noreena get married..She is 27 years old and a kindergarten teacher. Her husband working over the sea (kerja ke laut org iban madah) haha...and seriously i forgot his name..hemm..short term memory.....

There are some funny things happenned throughout the wedding ceremony. Seriously i never attend any of long house wedding ceremony.(most of it were in the resturant)... It was a new experience for me. I was wondering what is so special about the Iban's wedding... I really sure that the ceremony will be INFECTED with the western culture where the bride wearing white wedding gown.

Am i right? The white cake, the wedding gown.. very westernize gtew....the first event is the speech by the both sides bride and bridegroom (which was in very aged iban language) i couldn't barely understand..

Cutting the Cake
The interesting part, Opening The TEPAK SIRIH.. Bakuk (dlm bhs iban ..i don't know the correct spelling)..it is actually a game where the representative from both sides compete to open the Bakuk...the first one who openned the bakuk is the Winner... to make it difficult.. The Bakuk will be tied with - selotape, rantai basikal, tali kapal and many more...(weird right..)...i can saw some bleeding hands while openning the thing...hemm nang gigih (shodan yg gigih) buka benda ia..
The final events was Serving The Tuak by the Bride and Bridegroom....sampai MABUK...


The wedding ceremony continues until morning, sampai jam 8 am...and
the cleaning part semua nya AKU YANG BUAT...I really hate it...can't you imagine all THE PUKE....bukan (PUK)...all over the tikar, ruai, and inside the toilet... can u image the smell and the colour of the puke?..hemm uweekksss...

(SORRY AKU SIK MOK UPLOAD PUKE..)

Lepas cuci MUNTAH orang...
(But my granny said: It's ok. This is part of celebration. - i vommited again and again-)

All in all, i do learned some iban old ritual from the wedding... the most important message is please DRINK consiously/appropriately ..
MUNTAH BOLEH ..tapi muntah dekat baju n seluar sendiri yer..
atau just HIRUP balik muntah ia...ewww...